Landschappelijke villa

Transformatie

Ons is gevraagd om een bestaand bijgebouw bij een landgoed te transformeren naar een landschappelijke villa.

 

Context

Een belangrijke factor is om het gebouw goed te laten aansluiten op de overige gebouwen op bij het landgoed. Daarom is de vormgeving van de bestaande bijgebouwen als uitgangspunt genomen. Daaraan hebben we vervolgens een eigentijdse draai gegeven. De woning is geworteld in de regionale traditie van houten agrarische erfbebouwing en haakt tegelijkertijd op de internationale trend van energiebewuste eigentijdse houten woningen.

Landschappelijk wonen

 

Oriëntatie en Landschap als leidraad

Het gebouw biedt een weids uitzicht over het coulisselandschap met weides en houtwallen.
Dichtbij het gebouw zijn in het ontwerp plekken meegenomen voor een kruidentuin, een moestuin en terrassen. De oriëntatie is ook een belangrijk uitgangspunt geweest voor het ontwerp. De oostzijde is de gevel meer gesloten en biedt privacy. Hier zijn de slaapvertrekken gesitueerd. Aan de zuidzijde opent het gebouw zich naar het landschap en aan de westzijde is een veranda om de avondzon op te vangen.

Structuur/ logistiek

De woning heeft een centrale gang als logistieke ruggengraat. Deze is naar beide zijden op het licht georiënteerd. Aan deze gang is een modulaire plattegrond gekoppeld. Hierdoor kunnen de verschillende functies en ruimtes moeiteloos worden uitgewisseld. Omdat het gebouw volledig gelijkvloers is, is de woning zeer levensloopbestendig.

Energiebewust

Het gebruik van de ruimtes in de plattegrond is afgestemd op te oriëntatie ten opzichte van de zon. Daarom is er veel licht in de woonkamer en liggen de slaapkamers op een koelere plek. Er zijn grote overstekken als zonwering om de warmte van de hoogstaande zomerzon buiten te houden. De laagstaande winterzon kan echter wel naar binnen schijnen en zorgt voor opwarming van het gebouw. De grote dakvlakken worden benut voor een grote hoeveelheid zonnepanelen. De centrale technische ruimte is het kloppend hart van de woning. Hier komen alle energievoorzieningen samen. De ruimte is overgedimensioneerd om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen in energiesystemen.

Materiaal

Gekozen is voor hout als basismateriaal voor de gevels. De ambitie is om bij de realisatie verder zoveel mogelijk biobased materialen toe te passen om de druk op het milieu en CO2 belasting zo laag mogelijk te houden. Bovendien levert dit een zeer aangenaam en gezond binnenklimaat op.

Resultaat

Een eigentijdse villa met roots in de bijgebouwen van het landgoed. Door de sterke oriëntatie op het omringende landschap is dit een fantastische plek om met de seizoenen te leven!