Revitalisatie van een monumentale stadsboerderij

Energiezuinig en ruimtelijk

Het was de wens van de nieuwe bewoners om een energiezuinige eigentijdse woning te maken van de monumentale stadsboerderij. Ook moest de woning meer ruimtelijkheid krijgen.

Hiertoe is doormiddel van zicht- en looplijnen een aantal nieuwe verbindingen gemaakt. Er is gelaveerd tussen een nieuwe openheid en het oorspronkelijke karakter van de boerderij. Om dit boerderijkarakter te onderstrepen is gekozen voor een vloerafwerking met planken in de lengterichting. Verder is de kelder met plavuizen en gewelven zichtbaar gemaakt vanuit de keuken. De jaren-70 haard is vervangen door een landelijke schouw waarbij je gezellig kunt zitten.

Oud en tegelijk nieuw

Open en gesloten

De ruimtes zijn open gemaakt maar door middel van stalen puien is het mogelijk om ruimtes indien gewenst deels of geheel van elkaar af te sluiten.

Karakter

Het oorspronkelijke karakter van de woning is op de verdieping ook goed zichtbaar. Hier is de houten sporenkap in het zicht gelaten. Dit is een prachtig contrast met de meer afgewerkte wanden met verlichting van de overloop. Bij de hoofdslaapkamer is de zoldervloer geheel weggenomen, zodat een spectaculaire dubbelhoge ruimte ontstaat waarin je tot in de nok kunt kijken.

Bouw

Er is extra aandacht besteed aan de selectie van de aannemer, zodat dit project kon worden uitgevoerd door een aannemer die zijn vak goed verstond en kon omgaan met verrassingen die horen bij het renoveren van een monument. Mede daarom zijn we ook nog tijdens de bouw actief betrokken gebleven zodat we konden meedenken over esthetische zaken zoals in het werk kijken naar posities van verlichting, kleur- en materiaalkeuzes. Na de oplevering hebben we de woning gestyled om de stadsboerderij te laten stralen in al zijn nieuwe glorie.

Resultaat

Het is een knusse en stijlvolle familiewoning geworden die stevig geworteld is gebleven in zijn oorsprong als stadsboerderij.